Arnout Visser

9 dec 2017 - 20 jan 2018

Al jaren experimenteert Arnout Visser met glas en staal. De bellenstructuur van de EXPLOSIEBOL ontstaat door het glas van binnenuit te blazen door een zelf ontwikkeld gaas van roestvrij staal. Door op het juiste moment te stoppen wordt de ‘explosiebeweging’ bevroren. Arnout Visser heeft deze techniek ontwikkeld in nauwe samenwerking met de glasmeesters uit de Bohemen.

Nadat de EXPLOSIEBOL langzaam is afkoeld tot kamertemperatuur wordt de bol geslepen en gepolijst. Ter afwerking wordt door een verzilverraar aan de binnenkant van de bol een dun laagje zuiver zilver aangebracht en afgewerkt met een laagje schellak zodat het zilver niet meer kan oxideren. Hierdoor ontstaat tevens een prachtige gouden gloed aan de binnenkant. Het maken van een EXPLOSIEBOL is een half gecontroleerd proces waardoor elk exemplaar uniek is. Er zijn minstens tien toegewijde handen en een volle week nodig om een EXPLOSIEBOL te maken.

De EXPLOSIEBOL is een bijzonder intrigerende ‘blikvanger’, door de vele bellen die een explosie van kleine spiegeltjes creëeren. De EXPLOSIEBOLLEN zijn hangend aan een wand of staand een schitterend kunstwerk.